Har du saker som du känner att du borde ta tag i? Oavsett om du är en person som älskar att samla på dig prylar eller jobbar och lever ganska minimalistiskt, brukar det varje år smyga sig på onödigheter som vi inte hunnit med att sortera. Dags att rensa!

clutterVare sig vi märker det eller inte, så påverkas vi alla av röra. Ren oreda gör förstås att det ser stökigt ut, men även röra som inte syns på ytan påverkar oss negativt. Prylar som du inte ens vet om du vill ha, pappershögar som skapar dåligt samvete, garderober och förråd som man helst inte vill tänka på, arvegods som behålls av plikt, eller alla dessa dokument som skräpar på det virtuella skrivbordet i datorn och en massa mejl i inboxen som stressar…

De flesta människor har för mycket saker. Dessutom köper vi ofta nytt utan att ta bort något annat. Vi lever ett högt tempo och hinner ofta inte med (eller prioriterar bort) att sortera och rensa. Men det är värt att ta sig den tiden!

Space clearing

Karen Kingston som har skrivit den numera välkända boken Rensa i röran med Feng Shui, har myntat begreppet ”space clearing”. Hennes poäng är att röra får energin i våra hem – och i förlängningen också livet – att stagnera, vilket påverkar oss negativt på många sätt. Vi fastnar helt enkelt i gamla hjulspår.

När du städar och röjer befriar du dig i stället från negativ påverkan och gör plats för ny och positiv energi. Du blir lättad, får inspiration, kraft och kan skapa nya möjligheter. Det handlar inte om att ha det perfekt hemma eller på kontoret, men att bli av med allt som är onödigt och tynger. Det är ofta inte förrän du rensat ut som du märker hur mycket röran egentligen påverkade dig…

Bryt gamla mönster

rensa-i-roran-med-feng-shui

Det är lätt att gå in i rensningen med en beslutsam ansats, och sedan börja vela vid rensningen. ”Det här borde jag kanske spara, eftersom det är en gåva.” Eller ”Jag har visserligen aldrig använt den här prylen, men den kan ju komma till användning någon gång”. Här gäller det att vara modig och våga bryta mönster.

Karen Kingston skriver i sin bok: ”Spara det bästa och släng bort resten. Behåll de saker som du förknippar med underbara känslor och upplevelser. Gör dig av med ALLT som du behåller av plikt eller utifrån skuldkänslor hyser ambivalenta känslor inför eller helt enkelt bara har för många av”.

7 tips som hjälper dig att rensa i röran

1. Bestäm dig för var du ska börja

Ett vanligt misstag är att ta sig vatten över huvudet och börja rensa överallt – samtidigt. Då kan det lätt svälla till ett ogenomförbart projekt. Välj i stället ett rum, en möbel eller en låda där ska börja. Sätt ett tydligt mål: hur länge ska jag jobba med detta och hur långt ska jag då ha hunnit? Har du avsatt hela helgen kanske det är förrådet som ska rensas, har du bara en liten stund kan det vara skönt att hinna städa upp i handväskan eller en pärm.

Se till att göra det du bestämt, håll ditt löfte till dig själv! Bestäm också vilken belöning du ska få när du är klar med varje delmål.

När du har en belamringsfri zon (”clutter free zone”) gör det till en regel att inget får finnas eller placeras på den här platsen som inte hör hit. Så småningom kan du expandera den här zonen till att omfatta hela ditt hem. Och låt inte det här bli ett stressmoment utan låt det få ta den tid det tar!

2. Sortera i olika högar

Du behöver olika kartonger eller påsar för att din utrensning ska gå så smidigt som möjligt:

 • Ge bort: Du kan ge bort saker, kläder och möbler till vänner och bekanta, eller till välgörenhet.
 • Återvinning/slängas: Kanske behöver du flera olika säckar och lådor för det?
 • Säljas: Blocket, Tradera eller liknande.
 • Spara: Skaffa flera mindre lådor som du kan märka tydligt. Se bara till att spara sådant som du verkligen tror du får användning för i framtiden. Skaffa en minneslåda för varje person i familjen där ni kan spara det viktigaste, det som verkligen betyder något. (Kan fyllas på under åren och vara ett underlag för den som sen vill dokumentera och berätta om sitt liv) Förvara gärna sparade saker där de inte syns eller är i vägen, till exempel i möbler som har inbyggd förvaring, som väggskåp eller sittpallar, eller i särskilda hyllor i förråd.
 • Kanske-lådan: En tillfällig station för de saker du inte kan bestämma om genast; något som du inte behöver, men du står ändå inte ut med tanken på att sälja eller ge bort det.

3. Känn efter och rensa för en nystart

Tänk som om du skulle rensa för att flytta utomlands. Försök se dina ägodelar med nya ögon. Visualisera det du ska rensa och skapa en inre bild hur du vill att det ska se ut i rummet när du är klar. Vad är viktigast? Vad hör inte hit? Gör dig av med allt som inte ingår i din vision.

Håll varje sak du ska bestämma om och fråga dig: Är detta verkligen jag? När använde jag dig senast? Om du försvinner från mitt liv, kommer jag att sakna dig då? Känn efter om den här saken ger eller tar energi från dig; om du känner dig lätt eller om det ger ett visst obehag. Först då kan du ta ett ordentligt beslut om vad du vill eller bör behålla.

Ge bort allt sånt som du inte får en positiv känsla av. Om du inte har använt något på ett halvår så är det inte troligt att du kommer att använda det igen. Ge bort allt som får dig att känna obehag eller bli ledsen.

4. Sov på saken

Det du är osäker på lägger du i kanske-lådan. Låt det ligga där i några dagar – ibland räcker det med att sova på saken för att upptäcka att du vill göra dig av med det.

Återkom efter några dygn eller en vecka, då känns det ofta lättare att släppa taget om sakerna. Ofta blir vi osäkra för att vi investerat mycket av vår personliga energi i saken eller minnet. När det gäller minnessaker eller arvegods, kom ihåg att du inte är bunden till själva saken, du är bara bunden till minnet av personen du fick den av.

Om du har svårt att bestämma dig; lägg undan kanske-lådan i tre månader. När du sedan öppnar den igen, märker du oftast att du kan slänga hela lådan…

Planera också in när du ska åka med grejerna till återvinningen, välgörenhet eller lägga ut saker till försäljning, annars är det lätt hänt att kartongerna och säckarna blir ståendes hemma.

5. Var beredd på reaktioner

Det är ofta jobbigt att rensa ur gamla saker, särskilt de som är förknippade med starka minnen och känslor. (De saker som är svårast att närma sig är ofta dem som verkligen behöver tas itu med.) Under en rensning kan du vara beredd på en lika stor känslomässig utrensning som en materiell. Men låt det vara jobbigt en stund, och släpp sedan taget om det som varit.

Ibland kan en ritual vara viktig för processen att släppa taget. Du kan till exempel samla ihop dokument och symboler för sådant som varit extra jobbigt och riva sönder och bränna upp. Eller varför inte åka med ömtåliga grejer som du har dåliga minnen kring till återvinningen och kasta sönder dem så det krasar ordentligt? Det känns otroligt skönt efteråt!

6. Ett ställe i taget

Se till att du blir helt klar med varje plats innan du börjar med nästa. Det ger mer tillfredsställelse och skapar mindre stress.

7. Njut

Rensning leder till bättre humör, mer energi och större lugn. Njut av det du åstadkommit, välkomna så småningom nya människor och händelser i ditt liv och se till att allt du tar in i ditt hem i framtiden har en mening. Om inte, kan du ju alltid planera in fler rensningar…

Läs mer om vikten av stimulerande rum

 • Fullt hus kan leda till stress – Dagens Nyheter, Insidan
 • Rummet formar dig kan ses under april 2013 på SVT Play. Just nu visar Kunskapskanalen en serie om hur rummet påverkar vår hjärna mycket mer än vi tidigare har trott. Arkitektur och utformningen av ett rum eller ett kontorslandskap kan ändra strukturen på vår hjärna. Vi blir störda och oinspirerade i en trist miljö och kan bilda nya hjärnceller i en kreativ och stimulerande miljö!

Några tänkvärda citat om ”clutter”

”Mess creates stress (I learned this from tennis icon Andre Agassi who said he wouldn’t let anyone touch his tennis bag because if it got disorganized, he’d get distracted). So clean out the clutter in your office to get more done.”
/Robin Sharma

”Clutter-clearing is modern-day alchemy.”
Denise Linn

”Eliminate physical clutter. More importantly, eliminate spiritual clutter.”
D.H. Mondfleur

”Have nothing in your houses that you do not know to be useful or believe to be beautiful.”
William Morris

”I’ve been getting rid of some clutter — anything that doesn’t serve a positive purpose in my life —
and making room for things that feel happy to me.
Because I get to make my life whatever I want it to be.
I get to make the room feel however I want it to feel.
I get to make the closet as full or as spacious as I want it.”
– Jan Denise

”Simplicity is making the journey of this life with just baggage enough.”
– Author Unknown

”The more you have, the more you are occupied. The less you have, the more free you are.”
– Mother Teresa

”The sculptor produces the beautiful statue by chipping away such parts of the marble block as are not needed – it is a process of elimination.”
– Elbert Hubbard

”Never again clutter your days or nights with
so many menial and unimportant things
that you have no time to accept
a real challenge when it comes along.
This applies to play as well as work.
A day merely survived is no cause for celebration.
You are not here to fritter away your precious hours
when you have the ability to accomplish so much
by making a slight change in your routine.
No more busy work.
No more hiding from success.
Leave time, leave space, to grow.
Now.
Now!
Not tomorrow!”
– Og Mandino

Tagged with →  
Share →

12 Responses to 7 tips för att rensa i röran och få mer energi

 1. Annika Svensson skriver:

  Jättebra och viktig blogg, Jenny! SÅ sann med många verkligt genuina poänger väl värda att ta till sig och bli dra nytta av. I den inre och den sociala tillvaron har jag kommit en bra bit när det gäller att få ordning ”i röran”.

  Men trots att jag tycker det är viktigt att ”rensa i röran”, så är det här ofta väldigt svårt just i den materiella världen. Dels för att arvet med ”samlande”, ”inte slänga, för tänkt om” är starkt (efter min mor, liksom alla saker efter henne är många…!) och dels för att jag inte lever ensam. Och i en familj kan man ha olika värderingar kring det materiella och därför behöva kompromissa. Därmed inte sagt att jag gjort min egen läxa inom området. Ånej, inte då.

  Ditt blogginlägg inspirerar mig hur som helst att jobba vidare med den yttre tillvarons klibbiga spindelnät, även jag! Det är verkligen dags att den ordning och frid som i mångt och mycket etablerat sig inombords, också manifesteras i mitt hem och min materiella tillvaro i högre grad… ;-)

  Vårkram till dig!
  Annika

 2. Jenny Eklund skriver:

  Ja det är inte enkelt när man är flera som ska komma överens!

  Hemma hos oss har det länge varit konfliktfyllt att rensa ut. Vi vuxna älskar att rensa, medan våra tre barn vill spara. Vi lägger massor i ge-bort-lådan, och dom går och plockar upp sakerna igen.
  Men till sist hittade vi en kompromiss, och lösningen låg mycket i de där ”spara-lådorna” med det allra viktigaste, och ”kanske-lådan” där vi kan enas om att grejerna får ligga ett tag innan vi bestämmer oss.
  Man kanske också kan hitta en kompromiss som bygger på att var och en får bestämma själv kring ett visst utrymme i hemmet.

  Och arvet att spara ligger tungt över många av oss. Min farmor vägrade köpa en dammsugare eftersom hon hade en sop som fungerade. Samma sop som hon använt i 50 år! Den var rysligt sliten och ofräsch men det tyckte inte hon) Och mormor som hade så mkt handdukar och lakan att det räckte till hela släkten när hon gick bort. Som jag för övrigt använder flitigt och aldrig vill göra mig av med, trots att de inte är särskilt snygga.

  Nä, det är verkligen inga lätta val, men innerst inne så känner vi ju vad som värt och viktigt att ha kvar – och vad som det faktiskt är läge att släppa taget om.

 3. Jess skriver:

  Visst är det bra att städa, men jag kan bli så oerhört trött på denna ”en-in-en-ut”-mentalitet. Använd sakerna istället! Och framförallt: Sluta skaffa så mycket nytt.

  Jag har massor av saker och jag trivs jättebra med det. Jag har saker jag inte använt på tio år, men som jag vet att jag kommer att använda och sätta stort pris på om tre år. Jag har kläder som jag inte längre använder, men som kommer att bli moderna igen inom kort. Jag har minnessaker som jag både har framme och som jag har sparat, helt enkelt för att de väcker glada minnen till liv.

  Jag tycker man närmar sig problemet från fel håll när man pratar om att man har saker som skapar dåliga minnen. Varför skaffar man sådana saker? Varför accepterar man saker som inte ger en en bra känsla? Visst kan man få gåvor som man inte gillar, men om de är så många att det faktiskt blir ett problem, då är det ju något annat som är fel i ens relationer.

  Jag tycker det är så otroligt fel att sträva efter att rensa ut. Tvärtom borde man sträva efter ordning och att använda det man har. Man kan ge bort det man inte längre använder, men handen-på-hjärtat: hur många av de saker vi har idag är intressant för välgörenheten? Vem köper ett gammal strykjärn när det finns nya för 100 kr? Vem köper en noppig H&M kappa när en ny kostar 200 kr? Att saker går till välgörenhet hjälper tyvärr inte längre, för det mesta är skräp. (Precis som i exemplet med din mormors handdukar – idag vore det inte ens möjligt, för inga handdukar håller så länge, dyra eller ej).

  Nej, behöver man rensa ordentligt mer än vart tredje år så bör man dra ned på allt man skaffar sig. Då är det det som är problemet.

 4. […] Men under tiden så rensar jag: säger nej till jobbuppdrag, rensar ut energimässigt, rensar bland alla dokument i datorn och har den stora årliga utrensningen i hemmet. Har förresten skrivit en artikel på Mer effekt om utrensning, med sju konkreta tips på hur man kan rensa i röran. […]

 5. Laura skriver:

  Tack för tipsen :) exakt vad jag letade efter!
  Dags att rensa i röran…överallt.

 6. Gunborg Eriksson skriver:

  En bra bok som är trevlig att följa. Vissa saker är lätt att rensa ut men andra är svårare. Själv tycker jag att det jag upplever som svårt är hur jag skall göra för att t.ex sälja och sätta pris på kvalitetssaker. Kunde vara trevligt att få lite tips hur jag går vidare med t.ex kläder som
  är av hög kvalitet. Har inte någon vana och erfarenhet av t.ex Blocket eller Tradera. Tacksam för tips
  Gunborg

 7. […] Läs gärna 7 tips för att rensa i röran och få mer energi från sidan Mer Effekt. […]

 8. […] Det kan löna sig att gå igenom sitt förråd på vinden eller i källaren lite då och då. Har du barn finns det alltid leksaker som de vuxit ifrån och kläder som de vuxit ut varje år (varje säsong faktiskt). Oavsett om man har barn eller inte så finns det säkert saker i ditt förråd som du har lagt i en låda nånstans bara för att du inte visste var annars du skulle lägga det. Med åren hamnar dessa ”bra-att-ha-saker” i kartonger på vinden eller i källaren i väntan på att sorteras. Den enes skräp kan bli den andres guld. Passa på att rensa lite i röran. […]

 9. Mattias skriver:

  Har precis läst boken ”Konsten att städa” där det också är lite mer japanskt med Feng Shui och att man ska känna in. När det är dags att flytta finns http://moveria.se/article/stada-och-rensa-hemma-tips/ gällande städa och rensa men tror du skulle kunna skriva något mer om detta. Folk tar med sig så mycket saker när de flyttar istället för att rensa och städa innan. :)

 10. Pia skriver:

  minimalism helt såld
  minne är annat men dagens barn har ju så mycket leksaker tänkt på de barn som har dåligt föräldrar kämpar med ekonomin en pojke eller flicka tex en bil eller docka kan leka många lekar flickan kan man sy kläder sen de barn som har så mycket leksaker få mycket på födelsedag och jul är bortskämda tror många skulle ha mindre saker de får vad de vill undra hur de blir när bli stora hemskt än de som har mindre saker
  De barn som får allt pekar på har så myckt leksaker är aldrig tacksamma för något jag har inte råd köpa till min systers barn har inga egna kan inte få barn har smärta men shit vad de blir inte tacksamma har inte mycket pengar än barn som har lite saker bli tacksamma 3 åring som har tv och tv spel och ipad och massor leksaker i 3 rum mycket dum mot barn har han blivit rena mobbare men vad tror föräldrar gör köper mer pinsamt jag köpte fin sak de tog han sönder direkt usch

 11. Victoria Bergström skriver:

  Skulle vilja få effektbrev

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site