7 tips för att rensa i röran och få mer energi

Har du saker som du känner att du borde ta tag i? Oavsett om du är en person som älskar att samla på dig prylar eller jobbar och lever ganska minimalistiskt, brukar det varje år smyga sig på onödigheter som vi inte hunnit med att sortera. Dags att rensa!

clutterVare sig vi märker det eller inte, så påverkas vi alla av röra. Ren oreda gör förstås att det ser stökigt ut, men även röra som inte syns på ytan påverkar oss negativt. Prylar som du inte ens vet om du vill ha, pappershögar som skapar dåligt samvete, garderober och förråd som man helst inte vill tänka på, arvegods som behålls av plikt, eller alla dessa dokument som skräpar på det virtuella skrivbordet i datorn och en massa mejl i inboxen som stressar…

De flesta människor har för mycket saker. Dessutom köper vi ofta nytt utan att ta bort något annat. Vi lever ett högt tempo och hinner ofta inte med (eller prioriterar bort) att sortera och rensa. Men det är värt att ta sig den tiden!

Space clearing

Karen Kingston som har skrivit den numera välkända boken Rensa i röran med Feng Shui, har myntat begreppet ”space clearing”. Hennes poäng är att röra får energin i våra hem – och i förlängningen också livet – att stagnera, vilket påverkar oss negativt på många sätt. Vi fastnar helt enkelt i gamla hjulspår.

När du städar och röjer befriar du dig i stället från negativ påverkan och gör plats för ny och positiv energi. Du blir lättad, får inspiration, kraft och kan skapa nya möjligheter. Det handlar inte om att ha det perfekt hemma eller på kontoret, men att bli av med allt som är onödigt och tynger. Det är ofta inte förrän du rensat ut som du märker hur mycket röran egentligen påverkade dig…

Bryt gamla mönster

rensa-i-roran-med-feng-shui

Det är lätt att gå in i rensningen med en beslutsam ansats, och sedan börja vela vid rensningen. ”Det här borde jag kanske spara, eftersom det är en gåva.” Eller ”Jag har visserligen aldrig använt den här prylen, men den kan ju komma till användning någon gång”. Här gäller det att vara modig och våga bryta mönster.

Karen Kingston skriver i sin bok: ”Spara det bästa och släng bort resten. Behåll de saker som du förknippar med underbara känslor och upplevelser. Gör dig av med ALLT som du behåller av plikt eller utifrån skuldkänslor hyser ambivalenta känslor inför eller helt enkelt bara har för många av”.

7 tips som hjälper dig att rensa i röran

1. Bestäm dig för var du ska börja

Ett vanligt misstag är att ta sig vatten över huvudet och börja rensa överallt – samtidigt. Då kan det lätt svälla till ett ogenomförbart projekt. Välj i stället ett rum, en möbel eller en låda där ska börja. Sätt ett tydligt mål: hur länge ska jag jobba med detta och hur långt ska jag då ha hunnit? Har du avsatt hela helgen kanske det är förrådet som ska rensas, har du bara en liten stund kan det vara skönt att hinna städa upp i handväskan eller en pärm.

Se till att göra det du bestämt, håll ditt löfte till dig själv! Bestäm också vilken belöning du ska få när du är klar med varje delmål.

Page 1 of 3 | Next page