Får du alldeles för mycket mejl, eller älskar du när det plingar till i inboxen? Denna text innehåller bekännelser och råd kring mejlhantering.

Jag har försökt undvika det här ämnet ganska länge, men jag inser att jag inte kan exkludera att prata om mejl på en sajt som bland annat handlar om produktivitet och att ta makten över sitt jobb och liv. Mejlhantering tycks vara ett stort problem för mängder av människor – och kanske ett symptom på ett stressigt arbetsliv; en alldeles för proppfull mejlbox och alldeles för lite tid att läsa och ta itu med breven.

Effektivitetsråden kring mejl brukar lyda:

– Kolla inte mejlen det första du gör på morgonen.

– Låt inte nya mejl i inboxen styra över din dag – välj själv det du vill och behöver göra.

– Stäng av alla ljud och påminnelser som signalerar när du fått ett nytt mejl.

– Kolla bara och svara på mejl under vissa bestämda tidpunkter.

– Använd olika system med olika mejlboxar, etiketter eller mappar för olika ändamål (och/eller prioriterad inkorg).

– Rensa och släng mejl i slutet av varje dag, sikta mot en så tom inkorg.

Jag använder alla de här lösningarna periodvis, och säkert du också. Men jag måste erkänna en sak: det som gjort att jag dragit mig för att skriva om detta ämne är helt enkelt för att jag inte tycker att mejl är ett problem. Hur många jag än får eller ska skriva.

Jag skulle till och med drista mig till att säga att jag faktiskt älskar mejl. Med andra ord är jag egentligen helt fel person att ge andra råd om hur de ska hantera sina mejl.

(Jo, ett enda tips har jag: om du tycker att du får för mycket mejl – se till att hitta ett sätt att få mindre…)

Men kanske har du som läser något tips och knep att dela med dig av, som jag kan sprida vidare? Det vore kul att höra!

Varför vi är fler som gillar mejl

När vi får nya mejl aktiveras samma belöningssystem i hjärnan som när vi spelar spel. Ett pling i inboxen ger ungefär samma blixtsnabba kick som att dra i en slotmaskin. Vilket kan vara en av anledningarna till att vi ibland har svårt att helt stänga av.

En annan anledning till att vi fortsätter hålla på att mejla till varandra kan vara själva skrivandet.

Julia Cameron hävdar i boken Skriva för livet om att alla människor har en skrivlust:

”Lusten att skriva är en primär mänsklig instinkt: en drivkraft att namne, ordna och på sätt och vis kontrollera våra erfarenheter. Drivkraften att skriva, den där ursprungliga glädjen vi kände när vi var barn, när vi lärde oss bokstäverna som formade vår värld, är en drivkraft som har varit begravd i vår hetsiga, elektriska, telefoniserade värld. E-post är en slags återbalansering av hjulet. Människor älskar e-post eftersom de älskar att skriva. Dessutom, eftersom det är en omedelbar kommunikation, luras människor till att strunta i sin inre censor.”

Riktlinjer

Seth Godin har gjort en lysande lista med tips på vad du bör tänka på innan du skickar iväg ett mejl! Läs alla råd i hans email checklist.

Är du också en mejlnörd? Kolla in den här roliga bilden för hur du kan läsa dina mejl. (Här kan du se bilden ännu större.)

Så fortsätt att läsa och skriva mejl. Men gör det på ett sätt som du trivs med – och som inte är störande för andra! :)

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site