Jag har varit ett riktigt listfreak.

Jag har skrivit listor för allt viktigt som ska göras. Jag har testat de flesta online-tjänster och mobila appar som finns för ändamålet. Jag har mejlbombat mig själv med saker jag måste fixa och ordnat med mappar och påminnelser i mejlprogrammet. Jag har använt lappar och anteckningsblock i olika system och en gång i tiden spaltade jag till och med upp listorna med olika färgpennor i kalendern (då när den var på papper), enligt uttänkta kategorier.

Jag har testat metoden att skriva upp vad jag ska göra nästa dag, som en mental förberedelse. Jag också provat att i stället skriva ner allt jag vill och måste här och nu – för att få bort det från tankarna. Jag har givetvis också använt mig av motsatsen – att prioritera listorna i viktighetsordning.

Så vilket system har funkat bäst?

I ärlighetens namn: inget.

Jag är numera av den uppfattningen att dagliga att-göra-listor inte hjälper mig särskilt mycket. Ofta kan de till och med försvåra min tillvaro, och jag ska strax förklara hur.

Men först, en liten bakgrund: jag har inte svårt att få saker och ting gjorda. Tvärt om. Jag startar ständigt nya satsningar, genomför idéer, når på ett eller annat sätt de mål jag sätter upp och omgivningen brukar tycka att det antingen är inspirerande eller irriterande (tänker bland annat på begreppet ”duktig flicka” som idag nästan blivit ett allmänt skällsord för att beskriva kvinnor som åstadkommer ”för mycket för sitt eget bästa”).

Jag älskar att ha mycket på gång – men har idag också ett lugn mitt i stormen, som inte fanns förut. Får allt oftare frågan: ”Hur kan du få så mycket gjort och ändå inte vara tokstressad?”

Svaret är att jag ändrat inställning. Det viktigaste för mig är inte längre att hinna allt jag tänkt och vill – utan att få mer fokus. Och när jag inte längre skriver upp alla viktiga saker jag ska fixa, så mår jag bättre. Jag blir mer lugn, fokuserad och produktiv – och får på köpet mer gjort.

Givetvis finns det också dagar då allting bara hopar sig och det känns som om huvudet ska spricka. Men de tillfällena inträffar allt mer sällan – och går inte att jämföra med de perioder tidigare i livet då jag ständigt var stressad och frustrerad.

Så varför har jag till slut övergivit jakten på det ultimata listsystemet? Det finns några viktiga anledningar.

Det roligaste med listor är ju att kunna pricka av eller stryka de saker man fixat. Men om det ständigt kommer nya punkter på listan, så försvinner liksom det roliga. För det kommer alltid nya oförutsedda saker som behövs fixas just den dagen; ett telefonsamtal, möte eller mejl som leder till en ny uppgift att göra. Så listan blir aldrig helt avslutad – så var det i alla fall för mig.

Akutfixet ledde till att mina originalpunkter på listan hamnade längre ner i prioriteringen, och fick flyttas över till nästa dag. Och nästa. Och så blir man frustrerad och missnöjd och undrar när man ska hinna allt det där man borde/ville ha hunnit från början.

Men det allra lurigaste med fixarlistor är att de kan verka så viktiga, så att man missar det som egentligen är viktigast den dagen.

Idag arbetar jag efter två strategier, som jag gärna rekommenderar till andra (även om jag samtidigt är av den åsikten att alla måste hitta sitt eget bästa sätt att få saker gjorda).

Två effektiva strategier för att få saker gjorda

1. Varje dag frågar jag mig själv: Vad är allra viktigast att få gjort idag?
Om jag inte hinner någonting annat idag, vad skulle ändå göra mig nöjd när dagen är slut, eller ge mest effekt för det resultat jag vill uppnå? Gärna bara en, max tre saker. Funkar på både jobbsaker, vardagsfixande och familjeliv.

2. Varje projekt eller satsning har sin egen fixarlista
Listan med actionpoints gör jag ofta bakifrån; jag utgår från slutmålet och arbetar mig bakåt, till nuläget, för att se vilka olika steg som måste göras för att ta satsningen dit jag/vi vill. De här listorna kan jag titta på när andan faller på eller när jag avsatt tid för att jobba med projektet i fråga, men de används mer som ett levande styrdokument än en daglig att-göra-lista. Färgmarkeringar funkar bra för mig (att markera när saker är påbörjade, avslutade, prioriterade osv), men kanske inte för alla.

Numera handlar det alltså mest om prioritering och värdering, än att skapa listor. Jag styr över min dag, i stället för att dagen ska styra över mig. Jag får möjlighet att göra rätt saker – och det ger en känsla av tillfredsställelse och mening. Även mitt i allt vardagsfixande.

Vilken är din egen bästa metod?

Läs också

Getting things done – ett svar på en fråga om motivation, och mitt bästa tips om att gå från tanke till handling.

Tagged with →  
Share →

5 Responses to Den ultimata att-göra-listan

 1. Sofia skriver:

  TACK för att du delar med dig! Jag känner helt och hållet igen mig. Just nu har jag listor som aldrig blir ”klara” och förs som du skriver vidare till nästa dag osv. Det jag VERKLIGEN måste göra hamnar idag på post-it lappar och jag tror att dessa kanske ska få räcka även för mig. Känslan att stryka över gillar jag, men att få kasta en post-it med dagens 3 absoluta måsten -riktigt nice!

  Lycka till och TACK.

 2. Jenny Eklund skriver:

  Tack själv Sofia, för positiv kommentar och att du tar dig tid att berätta om dina egna listbekymmer. Jag tror att vi är många som har (och har haft) samma dilemman…
  Roligt att du får får nya idéer kring att fokusera på dina post-it-lappar! :D

 3. […] svaret i texten om den ultimata att-göra-listan jag skrivit på Mer […]

 4. […] Den ultimata att-göra-listan Tagged with: fixa • getting things done • motivation  Share → (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Tweet !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs"); […]

 5. […] på ett annat sätt, något som jag till exempel skrivit om i Fyra steg till produktivitet eller Den ultimata att-göra-listan eller hur man tränar sig i medveten närvaro (mindfulness) eller faktiskt ägnar sitt liv åt det […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site