Duktiga flickor är alldeles för ambitiösa. De har för höga krav, stressar för mycket, vill för mycket på bekostnad av både sin egen hälsa och omgivningen. Eller?
– Duktiga flickor är en tillgång! Vi behöver fler – inte färre, säger Pernilla Alexandersson, författare till boken Brinntid.

En ”duktig flicka” har länge setts som något dåligt. Något man kan säga lite nedlåtande om antingen sig själv eller andra kvinnor, som är alldeles för högpresterande.

Själv har jag otaliga gånger, särskilt under de första 30 åren av livet, fått höra att jag borde göra lite mindre, inte vara så ambitiös. Att det kunde vara jobbigt för andra om jag för effektiv, snabb och duktig. Länge länge trodde jag att de hade rätt, och jag försökte anpassa mig, lägga band på mig, inte ta så mycket plats, och helt enkelt bli mindre än det jag var.

Tack och lov är den osmarta anpassningen slut från min sida, sedan några år tillbaka. Därför blev jag så glad när jag läste om hur Pernilla Alexandersson och hennes kollega Sanna Lilie vill reclaima ordet ”duktig flicka” i förhållande till ambition och stress. Och responsen de fått har varit enorm; mängder av kvinnor runtom i landet har känt igen sig vittnat om liknande erfarenheter där de förminskat sig själva för att passa in.

Dubbla budskap

I boken Brinntid har Pernilla Alexandersson och hennes kollega fördjupat sig i ämnet utbrändhet och duktiga flickor, bland annat genom att granska debattartiklar i medier och upptäckt att budskapet är lika utbrett som förvirrande.

– Vi duktiga kvinnor möts hela tiden av dubbla budskap. Du kan aldrig vara tillräcklig! När du är duktig så är det fel. När du i stället backar, sänker ambitionerna och håller en låg profil, så får du signaler om att du borde kämpa lite mer.

Pernilla och Sanna Lilie fick kontakt när både hade gått in i den berömda väggen vid 24 års ålder. Två väldigt drivna och duktiga personer.

– Alla sa åt oss att ”om du inte hade varit så duktig så hade det här aldrig hänt”. Det var inte särskilt kul att höra. Vi började fundera på vad som händer när man ständigt möts av misstro. Det tar jättemycket energi!

Rädsla ger stress

Pernillas och Sannas slutsats är att det inte är ambition och hög prestation som gör att kvinnor mår dåligt, utan rädslan för att inte vara tillräcklig är det som stressar mest. Boken skrev de dels för att sticka hål på myter som de tycker finns kring diagnosen utbrändhet, och dels för att berätta sin egen historia om att ”duktig” är någonting bra.

– Det tog ett tag för oss att förstå att det var det vi ville ha mer av – och inte mindre av! Man kan leva på toppen av sin förmåga varenda dag, om man inte är rädd. Rädslan skapar så oerhört mycket stress, och då klarar man inte länge innan man kraschar.

Rädslan brukar komma smygande efter en bra dag eller ett toppenmöte. ”Tänk om jag var för duktig? Om jag gjort någon ledsen? Eller om jag tog för mycket plats?” Det sliter på hälsan att ständigt vara rädd.

– Det fanns inte en dag i mitt liv innan utbrändheten som jag inte hade dessa rädslor. Och har man varit rädd en längre tid så slukar det så mycket energi att då kraschar man för att kroppen ska klara situationen, berättar Pernilla.

En erfarenhet

Men poängen i boken är också att en ”duktig flicka 2.0” inte behöver skämmas för att ha gått in i väggen. Hon kan resa sig igen med nya erfarenheter och nya metoder.

– Det är en myt att man är misslyckad om man blir utmattad eller inte klarar det man tänkt sig. Utbrändhet är ingen återvändsgränd eller något hemskt och dåligt. Det är en erfarenhet som man kan lära sig något av.

Stresshantering

Vägen tillbaka handlar enligt Pernilla Alexandersson inte om att sluta vara duktig, utan att bli ännu duktigare på att hantera stress. Hon jobbar själv med alltifrån självförsvarskurser till att jobba med könsmönster i samhället och på arbetsplatser i jobbet som jämställdhetskonsult i Add Gender, företaget som hon grundade under sin sjukskrivning för utbrändhet. En satsning som då verkade helt galen i andras ögon.

– Jag insåg att jag behöver ett jobb som är anpassat efter mig, inte att jag måste anpassa mig efter jobbet och att jag hade massor av idéer och kompetensen att genomföra dem. Men min stresskurator sa att ”Jag tar händerna ifrån dig om du startar eget företag!”. Men jag gick vidare ändå. Jag upplevde att alla sa till mig att jag måste lära mig att säga nej. Men jag var så säker på motsatsen, jag visste att jag måste lära mig att säga JA!

– Min ambition var att bli den bästa jämställdhetskonsulten i Sverige. Nu har det målet ökat till att bli bäst i Europa, säger Pernilla stolt.

Återhämtning ger högre prestation

Sviterna från den egna utbrändheten har hon hanterat stegvis, och jobbat med både kropp och själ; med kost, motion, coachning och olika hälsobehandlingar. Hon bokar regelbundet in tid för återhämtning och tar hand om sig själv på ett annat sätt än tidigare – ”för då kan jag leva på toppen av min förmåga mycket längre än förut.”

Att starta eget företag är förstås inte lösningen för alla utbrända kvinnor. Men författarna till boken Brinntid vill uppmana alla att ta ansvar för sina egna liv, där det handlar om alltifrån hur jag kan förhålla mig till samhällsbilden om duktiga kvinnor, till att ta hand om sin hälsa och sin tid.

– Jag vill att alla ska känna att jag får vara duktig om jag vill vara duktig, och för att göra det så behöver jag skaffa mig mina egna metoder för att hantera det.

FAKTA Pernilla Alexandersson

Jobbar som: Jämställdhetskonsult och ägare i Add Gender

Aktuell med: Boken Brinntid

Drömmer om: Ett samhälle där alla får vara så duktiga som de har lust med.

Det sämsta med att vara duktig: Att folk tror att jag alltid är det för någon annans skull än min egen.

Det bästa med att vara duktig: Att jag håller ett löfte till mig själv om att våga lysa!

Läs mer

Res er duktiga flickor! Debattartikel om boken i Dagens Arena.

Sluta trycka ner duktiga flickor ur Aftonbladet

Tagged with →  
Share →

5 Responses to Duktiga flickor som inte skäms

 1. […] ”Duktiga flickor som inte skäms” Det här inlägget postades i i media och har märkts med etiketterna Duktiga flickor, Effekt. Bokmärk permalänken. ← Festligt med Brinntid […]

 2. Annakarin skriver:

  Intressant läsning. Noterar även att Pernilla jobbar som konsult för och äger Add Gender. I samband med ett uppdrag sprang jag på en utställning sinerad just Add Gender som handlade om sk Manligt företagande… som reaktion mot sk kvinnligt. Mycket tankeväckande och underhållande!

 3. Fredrika Sandell skriver:

  Jag har haft den stora förmånen att lära känna Pernilla. Hon är en fantastisk människa och har ett driv, en energi och vilja att förändra världen som finns hos få. Vi ska alla vara väldigt glada och tacksamma att det finns sådan duktiga flickor! Jag rekommenderar alla att läsa hennes och Sannas bok. Den är tänkvärd och viktig.

 4. Bandawa skriver:

  JanSje4lvklart ska jag gf6ra en stadsvandring i d6stersund ne4r jag kmmeor upp om ett par veckor. Avslutar vandringen med en Guinness pe5 puben vid torget.

 5. Stark skriver:

  hej alla barn i 1d jag har le4st var Malin har skrivit i bgeogln.just nu sitter jag Sje4lv vid datorn och skriver en kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site