”Nästa år ska jag…” till exempel prioritera bättre, börja träna mer, inte stressa så mycket, bara göra det som är viktigt, gå den där kursen som jag drömt om, säga nej/ja till styrelseuppdraget, bli en bättre förälder, vara mer närvarande, äta nyttigare, ta tag i det där projektet – tja, listan på allt vi vill förbättra kan göras lång, eller hur?

Inför slutet på det gamla året och början på det nya, så finns det ofta en hel del vi vill förändra. Årsskiften ger onekligen tillfälle att planera, drömma, skapa nytt – men också att titta tillbaka och reflektera över det som varit.

Visst ska du göra storslagna planer och smarta mål för 2012. Men först vill jag skicka med en fråga till dig, en uppmaning om att titta tillbaka för en stund.

  • Vilka är de tre viktigaste saker som du gjort under året som gått?

Lista gärna de tre sakerna på ett papper, och fundera över: vad har de här sakerna inneburit för dig, och din omgivning?
Vad kan du dra för slutsatser?
Vilka erfarenheter kan du ta med dig inför nästa år?

Det är så lätt att glömma bort allt vi faktiskt redan åstadkommit. De hinder vi tagit oss över, de utmaningar vi fixat och de förändringar vi lyckats genomföra. Ge dig själv ett stort beröm för sånt du redan åstadkommit under 2011, oavsett om det varit ett utmanande eller underbart år (antagligen både och). Fira.

Sen är det dags att planera förändringarna inför 2012. Nästa år kan du gärna göra mer av det som är bra för dig och som verkligen ger effekt på dina mål – och mindre av det som egentligen inte ger så mycket i slutändan.

Men strunta i de där sakerna som börjar med ”jag borde…”, ”jag måste…”. Börja med ”jag vill”.

(Inför nästa år får du dessutom gärna prenumerera på Mer effekt via mejl – för då kommer inte alla inlägg att hamna här på bloggen, utan som Effektbrev i stället. Fyll i ditt namn och mejladress i rutan här uppe till höger.)

Share →

2 Responses to Glöm inte det viktigaste

  1. […] på att titta tillbaka och reflektera över de viktiga saker som hänt under 2011 (en övning som verkligen rekommenderas) och noterar som vanligt att det aldrig blir som man tänkt sig. Men vilket år det […]

  2. […] Glöm inte det viktigaste (vikten av att uppmärksamma det som gått bra) […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site