Skjuter du på saker till sista sekunden? Det kan vara en bra strategi – i alla fall i vissa lägen.

Nyckeln till framgång att vänta så länge som möjligt med att fatta ett beslut. Tja, det hävdar i alla fall Frank Partnoy i sin nya bok Wait: The Art and Science of Delay. Han, som är före detta investmentbankir och numera professor vid Universitetet i San Diego, anser att beslut inte ska fattas för snabbt och att vi bör träna på att vänta med vissa saker så länge som möjligt. När vi står inför ett beslut, bör vi beräkna hur lång tid vi har på oss och sedan skjuta upp beslutet till sista stunden.

Det finns tusen olika sätt att förhala saker som ska göras. Själv har jag en tendens att skjuta på uppgifter som är tråkiga, inte minst städning. Jag kan hitta tusen andra saker jag behöver fixa, gärna jobbrelaterade, innan jag får tummen ur att ta fram dammsugaren! Min partner är precis motsatsen, han kan inte förmå sig till att jobba eller unna sig något kul om inte de nödvändiga vardagssysslorna är gjorda. Alla har vi saker vi tenderar att skjuta upp – om vi kan.

Meningsfull eller meningslös tidsfrist?

I vårt samhälle har prokrastinering fått en allmänt dålig klang, eftersom vi lätt drar alla saker och beslut över en kam. Bodil Jönsson pratade i boken Tio tankar om tid om begreppet ”ställtid”. Att det som kan verka som meningslös tid, när vi ägnar oss åt ingenting alls eller verkar skjuta på saker och ting, i själva verket är viktig tid som behövs för att ställa in sig på nästa uppgift som ska utföras.

Frank Partnoy tycker att det är en konst att fördröja saker på ett klokt sätt. Allt handlar om timing.  Man skulle kunna skilja på aktiv och passiv prokrastinering; den aktiva är när vi medvetet skjuter en uppgift framför oss för att i stället göra något som känns viktigare eller roligare. Den passiva handlar snarare om att sitta i soffan och titta på TV eller göra ingenting. Ingenting blir gjort, och frustrationen växer.

Sena beslut ger bättre resultat

I sin forskning så har Frank Partnoy tittat på beslutsfattande inom sport, komedi, medicin, militär strategi och dating.  Det finns gemensamma framgångsfaktorer för alla områden.

Två fördröjningssteg som leder till framgång?

1: Ta reda på: vilken är den längsta tid som jag kan skjuta på det här?

2: Vänta med ditt svar eller beslut till sista möjliga stund.
Om det är ett år, vänta 364 dagar. Om det är en timme, vänta 59 minuter.

Partnoy kom fram till att elitidrottsmännen inom tennis är bäst, inte för att de är snabbare än alla andra, utan för att de är långsammare. De väntar till sista millisekunden med att slå tillbaka bollen, och kan därför bättre precisera var den ska hamna. Och de som lyckas bäst med dejting är inte de som dömer någon efter ett foto, utan väntar till sista minuterna av en dejt med att bestämma sig om de vill fortsätta träffa personen.

Frank Partnoy upptäckte också att försenade ursäkter också fungerar mest effektivt. Om du medger att du agerat fel, men ger den felade parten tid att smälta och berätta hur den känner, och sen ber om ursäkt, så känns ursäkten mer meningsfull.

Bättre och mer genomtänkta beslut

Vi kommer helt enkelt att fatta ett bättre beslut om vi får lite mer tid på oss att observera och bearbeta information. Och vi når fram bättre, om motparten känner att responsen är genomtänkt och inte har hastats fram.

Och visst har Partnoy en poäng i att tid kan vara det bästa sättet att lösa långsiktigt viktiga frågor. Men gärna i kombination med en tydlig deadline – så att man inte kan skjuta på saker hur länge som helst. Jag tänker också att det är bra att välja och vara tydlig med vilka beslut som mår bättre av att skjutas på, och vilka saker som faktiskt tjänar på att tas itu med på en gång – utan smitning och förhalning som tar energi från resultatet.

/Jenny Eklund

Läs mer

Stress är som vi vet aldrig det mest effektiva sättet att få saker gjort. Vi mår mycket bättre när vi till exempel tar regelbundna pauser, byter miljö ibland, stänger av distraktioner, brainstormar med olika personer eller bryter rutiner på annat sätt. Det ger oss ytterligare tid att reflektera och fokusera – och öka kreativiteten. Här kan du läsa en artikel från tidningen Time Business om hur långsamt arbete kan göra oss mer produktiva.

 

Tagged with →  
Share →

5 Responses to Ibland är det bra att skjuta på saker

 1. Hej Jenny,

  Väldigt intressant reflektion och hög aktuell i dagens samhälle då vi hela tiden får höra om hur vi ska bli snabbare och snabbare. Ibland kan det helt enkelt vara bra att ge sig mer tid att tänka igenom ett beslut.

  Mvh
  Victor Björklund

 2. […] Ibland är det bra att skjuta på saker /Mer Effekt […]

 3. Ewa Carlström skriver:

  Jag har en tendens att hela tiden skjuta upp saker. Själv tror jag det beror på att jag är rädd för att jag ska fatta fel beslut och att det felaktiga beslutet ska ge tråkiga konsekvenser för mig. Jag tror också att uppskjutandet kan bli en livsstil börjar man att skjuta upp en sak så skjuter man upp fler saker tillslut skjuter man upp det mesta som tex då städ disk m.m. Ringa jobbiga samtal är jag expert på att skjuta upp tycker det är så obehagligt att jag väntar in i det sista ibland blir det tom försent. Även om jag vet att det bästa är att göra det på en gång så jag slipper tänka på det och det drar onödig energi men jag håller med om att ibland är det bra att skjuta upp saker för det kan hända saker däremellan man får ny fakta tex som gör att man fattar ett helt annat beslut som man innan inte varit inne på alls. Ja summasummarium så vill jag lära mig att fatta snabbare och framför allt beslut med mer tillit, självsäkerhet och självkänsla.

 4. Jenny Eklund skriver:

  Eva: Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Jag tror att knepet handlar om att identifiera och skilja på när reaktionen handlar om SMITNING ifrån att ta itu med problem och utmaningar, och när det handlar om en situation då det verkligen kan löna sig att skjuta på ett beslut eller en åtgärd. De förstnämnda kan vi ta itu med på en gång (sparar energi) och de sistnämnda mognar i stället med tiden…

 5. Snow skriver:

  Greg: “Are we saying that homeschoooling is suspect because it is high SES only? I’m not sure anyone is making that argument. “Maybe I am misunderstanding your reasons for bringing up the privilege angle. It looked like you were pitting the stay-at-home aspect of homeschooling against feminist ideals. Given your other stated misgivings about homeschooling, I took that as another mark against it in your vilriCeaw.fication is, as always, welcome.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site