Gästinlägg från Ingrid Lindelöw Berntson. Ingrid är verksamhetschef på Leia Accelerator i Umeå, ett företagshotell och projekt för jämställt företagare, och delägare i Shift Education:

Nyligen hade jag en upp-och-ner-dag och började fundera på det här med fokus.

Vad är fokus egentligen?

Trodde att jag visste det innan jag lärde känna Marlene (23-årig tjej som just nu praktiserar hos mig). När hon pratar om hur hon använder sitt fokus – eller kanske rättare sagt sin förmåga att byta fokus – så förstår jag skillnaden på fokus och fokus. Att kunna byta fokus när hon upptäcker att det snöat en halvmeter och hon ska till jobbet i rullstol. Att byta fokus när hon blir avstulen kameran som är fylld av bilder från sina fyra månader som volontär i Mocambique. Det är stort!

Hur gör hon då?

Gråter en stund och frågar sig sen: Vad kan jag lära av det här?  Vad är bra med det här? Vilken lösning finns som jag inte har sett än?

Hon byter fokus alltså – bara så där.

En annan sak som Marlene är bra på är att drömma och att fokusera på sina drömmar, att prata om dom och leva dom så att de till sist blir verklighet. Volontärresan till Moçambique var en sån dröm.

Min egen upp-och-ner-dag? Jag bestämde jag mig till sist för att fokusera på upp. (Fast först grät jag en stund.)

 

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site