”Människan är lika stor som storleken på hennes tankar.”
/Napoleon Hill

Napoleon Hill (1883-1970) var en av de första och största inom genren personlig utveckling och otroligt produktiv under sina dagar. Han ägnade en stor del av sitt liv åt framgångsfunderingar, och bland annat intervjuade han tusentals människor om vilka principer som leder till framgångar och samarbeten med miljardären Andrew Carnegie.

Napoleon Hills bok Think and grow rich från 1930-talet har blivit en klassiker, den har sålts i över 100 miljoner exemplar och beskriver 13 huvudprinciper för framgång, med praktiska och konkreta råd om hur vi med tankens kraft kan förändra det mesta.

Många av Napoleon Hills tips och råd om mental träning står sig än idag (även om språket är lite ålderdomligt ibland) – och är värda att upprepas. Mer Effekt har tidigare skrivit om hans lista på 30 saker som gör att du misslyckas.

Här följer en sammanställning av Napoleon Hills budskap i olika varianter: citat, utdrag ur boken och hans filmer.

Lärdomar från Andrew Carnegie

Andrew Carnegie, en välkänd förmögen man i USA (och världens näst rikaste) under 1900-talets början*, tog Naopleon Hill under sina vingar och delgav sina erfarenheter om hur man skapar sin egen framgång. Napoleon Hill berättar att mr Carnegie lärde honom ”mindpower”.

Det handlar förstås om att välja sina egna tankar, och vad man vill uppnå i livet. Carnegie gjorde en liknelse med två kuvert. I det ena kuvertet finns en lista med effekter som kommer av mental rikedom. Det andra kuvertet innehåller motsatsen, priset man måste betala för att inte ta kontroll över sina tankar och sitt liv.

Kuvert 1: Mental rikedom
1. Äkta hälsa
2. Sinnesfrid
3. Kärlek till arbete – som du själv har valt
4. Frihet från rädsla och oro
5. En positiv mental attityd
6. Materiell rikedom (enligt ditt eget val av vad som är rikedom och hur mycket du vill ha)

Kuvert 2: ”straffet”
1. Dålig hälsa
2. Rädsla och oro
3. Obeslutsamhet och tvivel
4. Frustration och missmod (modlös) genom hela livet
5. Fattigdom och avsaknad
6. Mängder av negativa känslor som avundsjuka, elakhet, ilska, hat och vidskepelse.

Napoleon Hill gillade att ge konkreta tips för tanketräningen. Såhär råder han oss att göra för att nå våra livsmål:

Din största önskan

  • Skaffa en liten anteckningsbok att jobba med.
  • På sidan ett: skriv ner din största önskan/vilja i livet. Din egen definition på framgång – för dig. De enda begränsningar är dom du sätter upp i dina tankar, eller tillåter andra att sätta upp.
  • På sidan två: Skriv ner vad du tänker ge tillbaka för din stora önskan. Och börja ge – redan nu.
  • Memorera båda dina statements. Vad du vill uppnå och vad du avser att ge till andra. Upprepa minst ett dussin gånger per dag.
  • Avsluta alltid med att be denna tacksamhetsbön:
    ”Oh divine providence, I ask not for more richness, but , but more wisdom, of wich to make wiser use of the richess I recieved at birth consisting in the power to control and direct my mind to whatever ends I desire.”

Napoleon Hill ansåg att vi – och världen – kommer att upplevas bättre om vi lever efter detta. Och ta tillvara på omständigheter och effekter som vi själva har skapat. Kanske är det lika enkelt att ta kontroll över sitt liv som Napoleon Hill hävdar, kanske inte. Men tipsen är helt klart värda att testa. (Någon av er som läser, som själv tränar såhär?)

* Själv inspireras vi också av Andrew Carnegies filosofi att ekonomiskt rikedom inte ska användas egoistiskt. Han ansåg en rik industrimans liv ska bestå av två faser: Den första ägnar han åt att skapa han sin rikedom och under den andra ska han fördela sin förmögenhet till olika välgörande ändamål. Själv levde han också som han lärde, och skänkte enorma mängder pengar till olika projekt – inte minst uppbyggnaden av bibliotek i USA.

”Vilket värdesätter du mest, dina tillhörigheter eller din förmån att kontrollera dina egna tankar?”

”Dina tankar är det enda som kan få dig att bestämma över ditt öde.”

/Napoleon Hill

13 vägar till framgång från Think and grow rich

Napoleon Hill var tidigt ute även med sin mediala sida. De 13 huvudprinciperna för att uppnå sina drömmar, som han talar om i boken Think and grow rich, finns också som TV-klipp. Varje del är en liten miniföreläsning på 10 minuter. Vi har samlat alla som finns tillgängliga idag:

Kapitel 1: The master key

Kapitel 2: Mastermind principles

Kapitel 3: Going the extra mile

Kapitel 4: Applied faith

Del 5: Pleasing personality

Del 6: Self discipline

Hela Napoleon Hills budskap bygger på tips om hur man blir framgångsrik på det sätt man själv önskar, och här är några fler tänkvärda citat ur samlingen:

”Där du finner svårigheter, finner du också framgång.”

”Framgång är resultatet av klara planer, uppbackade av en innerlig vilja och ständig uthållighet.”

”Med uthållighet kan man komma längt, även om man saknar en massa andra egenskaper. De enda lyckliga omständigheter man kan lita på är de som man själv åstadkommer: Och dessa åstadkommer man genom uthållighet. Utgångspunkten är den klara målsättningen.”

”… de flesta idéer är dödfödda om de inte omedelbart får en injektion i form av klara planer och omedelbart handlande.”

”… livet är ett schackspel och du spelar mot tiden. Om du väntar för länge och är obeslutsam, förlorar du dina pjäser. Du spelar mot en motståndare som inte accepterar obeslutsamhet.”
/Napoleon Hill

Del 7: Positive mental attitude

Del 8: Enthusiasm

Del 9: Personal initiative

Del 10: Learn from adversity and defeat

Del 11: Cultivate creative vision

Del 12: Accurate thinking

Del 13: Cosmic habit force

Föjande citat av Napoleon Hill får avsluta sammanställningen. Det får symbolisera kärnan i det Napoleon Hill ville förmedla – att ta makten över sitt liv och sina tankar, och skapa något kraftfullt av det:

”Positiva och negativa tankar kan inte sysselsätta hjärnan samtidigt. Någon av dom dominerar. Det är din plikt att se till att det är de positiva tankarna som sysselsätter ditt sinne. Här kommer vanan till hjälp. Gör det till en vana att alltid använda positiva tankar!”

/Anna Åberg och Jenny Eklund

Relaterat material

Vad har framgångsrika människor gemensamt? Slutsatser från vår moderna kultur.

Share →

One Response to Napoleon Hill: föregångare inom mental träning

  1. Gohan skriver:

    you are truly a good webmaster. The site lodiang velocity is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve done a excellent task on this topic!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site