Hur ställer man om sig från ledighet till vardag? Det var temat när Effekt hade sin första lunchträff i Umeå 18 augusti 2008. Det var knökfullt på Norrlandsoperans restaurang när ett 40-tal besökare kom för att delta i diskussioner om omstart och nystart.

För många är hösten en minst lika stor förändringstid som nyår – om inte mer. Kanske är det skoltiden med ny skolstart varje höst som präglat oss, men hösten brukar vara fylld av bitterljuva nystarter, förväntan och förhoppningsfulla ansatser.

Premiär och start var det också för våra Effekt-luncher. Lite pirrigt var det i början, för både besökare och arrangörer. Skulle det funka att diskutera personliga frågor i storgrupp med en mix av personer, där en del kände varandra men de flesta var helt obekanta för varandra? Men jo – förvånansvärt många ville dela med sig av sina tankar, åsikter och tips, och många har också hört av sig efteråt och berättat om den inspiration de fick av mötet.

Så, vår förhoppning om att tillsammans ger mer, uppfylldes.

Först var det lite gruppdiskussioner om frågor som Vad vill du ta med dig från den här sommaren, och Vad är bra med att återgå till vardagen igen.

Från ledighet till vardag

Många var inne på att hitta sätt att behålla lugnet och lusten som infunnit sig under sommaren. Att till exempel skapa utrymme för att vila, meditera, motionera, promenera i skogen, skriva av sig, och inte minst att umgås med människor som ger energi. Att boka in roliga saker i kalendern, göra intressanta saker på lunchen, leka med barnen, njuta av naturen, och fira när man gjort något bra.

Men flera menade också vi också behöver återgå till vardagen för att få uppleva nya saker – och för att få helg igen. Och en uttryckte det som att ”det tydligaste tecknet på att det är slut på ledigheterna är att jag börjar gå in på Facebook igen om dagarna”.

Linda Nederberg pratade om vikten av att välja att prestera på en lagom nivå i höst.
– Det är viktigt att inse sina begränsningar. Det är bättre att fokusera på ett urval av det man vill göra.

En bokad kalender

Vi konstaterade att visst är det bra och viktigt att boka av tider i kalendern för vila eller roliga saker – men det brukar också snabbt bli stryket och ersatt av viktigare möten. Hur gör man för att prioritera egen tid?

Lena Lundqvist tipsade om att inte ha för stora planer. Att det är bra att boka ett litet mål, för att det verkligen ska bli av. Att kanske fokusera på några timmar i stället för en hel dag.

– Men man kan också vila i att faktiskt vara mycket uppbokad, menade Anna Åberg. Att acceptera och välkomna att läget är så under vissa perioder.

– Vi ska egentligen inte be om ursäkt för en fulltecknad kalender, reflekterade Sara Sundbaum. Det är märkligt att vi så lätt accepterar att det är flera veckors väntetid för att få en tid hos frisören eller bilverkstaden, men själva får dåligt samvete om vi måste låta någon vänta i några dagar på att få träffa oss.
Och vi var många som kände igen oss i detta.

– Men då värderar ni ju andras tid högre än er egen! invände Pelle Vesterlund. Säg nej! Pelle slog också ett slag för att inte fastna i  fasta föreställningar om vad som är normalt, i ”boxen”. Apropå en diskussion som uppstod om att tänka och verka innanför eller utanför boxen. Pelle påminde om att alla boxar ser helt olika ut för olika personer.

Thomas Kvist ville i stället slå ett slag för de negativa energierna, ”det är ju när man blir arg eller upprörd som det händer något, det ger kraft.”

Ledighet och mellanrum

Vid ett bord talade man i stället om att säga upp sig, få avsluta och göra något annat. Mischa Häggström Ktistakis berättade om erfarenheterna från sitt beslut att vara ledig i ett halvår.

– Det svåraste och viktigaste är att komma överens med sig själv att man får vara ledig. Det har varit en stor erfarenhet i livet att få vara ledig. Att våga vara med sig själv. Våga vara ensam är svårt. Det har vi aldrig fått lära oss.

Marianne Folkedotter talade om hur mycket hon uppskattar mellanrum. Både bokstavligen (fysiska rum) och i tanken.
– Om man väntar dyker det alltid upp något.

Annie Axelsson hade ett av publiken uppskattat recept på en bra dag: att göra lite av det goda varje dag. Arbete, vänlighet och sex. (Mer om det kommer i ett eget inlägg kan du läsa här: grundrecept för en bra vardag)

Nästa lunchträff i Umeå sker 15 september och kommer att ha någon eller några inbjudna gäster/föreläsare. Mer information kommer senare, och här finns fler datum för Effektluncher i Ö-vik, Stockholm och Umeå under hösten 2010.

Bilder

Klicka på bilderna så blir de större. Om du för muspekaren i mitten av höger eller vänsterkant på bilden, så kommer det fram en pil så att du kan stega dig framåt eller bakåt i ett bildspel. Fotograf: Katarina Sjögren.

Tagged with →  
Share →

One Response to Premiären för Effektlunch i Umeå

  1. […] har hösten dragit igång, med första träffen med Effekt i Umeå. Rapport och bilder från premiären finns på […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site