– Det är många som ger upp just när de håller på att lyckas, berättar Eva Hyllstam som nu släpper boken Det bor en hjälte i dig – så kommer du vidare när du har fastnat. Hon har samlat på sig mängder av erfarenheter från arbetet med att coacha och utbilda tusentals människor i utveckling.

– Jag har upptäckt att människor mest vill ha stöd när de har fastnat, inte för att de har ett mål som de vill uppnå. Jag ville kartlägga det hur det går till när vi fastnar och visa hur man konkret kan ta sig vidare. Jag skrev boken för att kunna ge något handfast och peppande att sätta i händerna på folk, berättar Eva Hyllstam.

Från skit till hjälte

“Skiten i livet är gödseln som gör att vi kan växa högre och starkare”, är ett av Eva Hyllstams måtton. Det som slagit henne när hon fått höra så många människors historier under alla år av coachsessioner och ledarskapsutbildningar är just hur otroligt mycket skit en del människor får uppleva under sitt liv, men ändå lyckats komma igen. Riktiga hjältar.

– Jag gillar vardagshjältar. Det krävs mod att ha varit i en tuff situation och inte bli helt däckad, att kunna hantera kriser är hjältemod.

Men enligt Eva Hyllstam är det också många som ger upp precis innan de är på väg att lyckas ordenligt. Man börjar tänka: “oj det är ingen idé, jag är inte tillräckligt bra, det här var bortkastat”. Och börjar snegla på annat.

– Folk ger upp i stället för att tänka: ”Nu kan jag verkligen få vässa mig och göra något annorlunda för att komma igen”. Det är i uppförsbackarna man rycker. När det kärvar och tar emot, det är då de som bäst tar tag i läget vinner över konkurrenterna.

Tre nyckelområden där vi brukar fastna

1. Fastnar i nuläget

Om vi inte vill se vårt nuläge, inte vill erkänna för oss själva hur det ser ut – då är det svårt att göra något åt det. Det kan också vara att vi inte tar tillvara på allt som är bra och endast ser det svåra.  Vi fastnar också för att vi inte vet vad vi vill i stället. Det är viktigt att sätta mål, att se var man verkligen vill nå.

– Det är jättemånga som inte vet vad de vill, som tycker det är alldeles för besvärligt att drömma, det blir för stort, säger Eva, som rekommenderar att sätta målbilder med känsla i, de scenarion som har den där förnimmelsen av “äntligen!”.

2. Fastnar på grund av hinder och resurser

Hinder kan vara tid, pengar, att vi inte vågar, att vi behöver säga nej till något, invanda mönster, eller att något oförutsett händer. Resurserna handlar om att se vilka yttre resurser (materiella, utomstående personer) och inre resurser (personliga kvalitéer) vi kan använda för att komma vidare. Hur är jag när jag är som bäst?

– En del är mer vana vid oro än att det går bra. Och då får man ångest när det börjar gå för bra, att se sig själv som framgångsrik kan till och med bli ett hinder, säger Eva.

3. Fastnar för att vi inte agerar

Det är nödvändigt att agera och sträva. Bara för att vi drömt eller tänkt någonting så kommer det inte av sig självt, vi måste faktiskt också göra. Gör en handlingsplan och följ den, sätt igång, agera.

– Sträva skulle jag säga är en av de viktigaste delarna för att nå framgång, men få kommer dit. Att sträva handlar om att hitta uthålligheten, att gneta på.

Det jobbigaste först

Eva Hyllstam har egen erfarenhet av att ständigt fortsätta sträva, inte minst i arbetet med att driva Sveriges största företagshotell under 23 år. Hon har också fått sin beskärda del av motgångar som hon övervunnit; har bland annat knäckt ryggen, varit pank och utan jobb innan hon hamnade där hon är idag. Evas filosofi för att ta sig vidare är bland annat att alltid göra det jobbigaste först.

– Det gäller att ha disciplin och varje dag böra med det som är svårast. När man betar av en svår sak går det lättare hela dagen sen, plus att vi blir lite stolta. Vi växer som människor när vi gör svåra saker, och tvärt om när vi väjer för dem.

Är det inte lätt att vi tror att framgångsrika människor har bättre förutsättningar än andra för att lyckas? Människor kanske tänker “Ja det där är ju lätt för henne att säga, men jag däremot…”
– Ja, jag trodde själv, på fullaste allvar, att alla framgångsrika människor var födda med silversked i munnen. Men sen har jag plöjt alla biografier jag kommit åt från dem som lyckats i livet, och förstått att ingen har haft det lätt, berättar Eva. Misshandel, död och svåra motgångar överallt; det tänker man inte på, hur fruktansvärt tufft många haft det. Vi tror att det varit så enkelt för andra, konstaterar Eva.

Vad är det som gör att vardagshjältar orkar vidare?
– Ofta handlar det om att hålla fast vid en skärva av hopp, något positivt, hur litet det än är. Det kan vara stöttning från en annan människa, eller böckernas värld.

Vilka fler sätt finns att komma vidare när vi fastnat?
– Att kopiera det människor gör som är bra. Om du inte ser någon lösning på din situation, gör då som någon som klarat av det du vill uppnå. Det är alltid en framgångsrik strategi, att göra som de som lyckats.

Vad vill du förmedla till alla som tycker sig ha fastnat?
– Jag tror att det finns något bra i alla tröga situationer. Något man kan använda sig av. Fråga dig: Vad skulle kunna vara bra med att jag är där jag är just nu? Hittar du bara en enda positiv grej i en jobbig situation så kan det vara värt det.

Eva Hyllstam använder också sin egen metod för att inte själv fastna.

– Jag använder alla steg i boken om och om igen. Varje dag funderar jag på: är det något i mitt nuläge som jag missar eller borde vara medveten om? Hur ligger vi till, hur går det för bolagen?  Var ska vi? Är vi på rätt spår? Är det tydligt för andra? Sen stöter jag på hinder hela tiden och behöver granska mina resurser. Det här gick inte, vad kan vi göra i stället, vad kan vi lära oss av det här? Och så agerandet, jag gör väldigt mycket hela tiden, jag sparkar igång och puffar för olika saker. Jag tror jag är duktig på att vara ihärdig och uthållig.

– Det blir aldrig klart på en gång. Man behöver ha tålamod och disciplin, vi talar inte ofta om det, för det är inte coolt. Men det är däri framgången ligger!

Text: Jenny Eklund
Foton: Kristin Lidell

Om Eva Hyllstam

Arbetar som: NLP-coach, ledarskapsutbildare, författare, föreläsare och entreprenör. Driver Sveriges största kontorshotell i World Trade Center sedan 23 år tillbaka.
Familj: Man, två egna söner, en bonusson och två hundar.
Drivkraft: Kan jag göra livet lite enklare för någon annan eller hjälpa någon vidare som fastnat, så är min lycka gjord. Det är så kul! Jag kan bli frustrerad över hur de enklaste verktygen inte är tillgängliga för fler.
Vill göra: föreläsa mer, jag vill ut och träffa mer människor.
Drömmer om: En riktigt solig och varm semesterresa.
Största utmaning just nu: Att hinna med alla roliga saker som väntar på att göras och levas!

Webbplats: www.evahyllstam.se

Läs gärna också

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site