Med stora ambitioner, tvillingbäbisar, tre äldre barn och tre företag att sköta så kan det vara en utmaning att få gjort allt det man vill göra. Men Sara Bohlin från Älvsbyn hittade några knep som förändrade allt.

Det började med en Facebookuppdatering som fångade min uppmärksamhet. Sara Bohlin och hennes man Magnus hade nyligen fått tvillingar och skrev om sin frustration, men också om alla de saker som man hinner med i vardagen när man tror att man inte hinner något:

Kände sig värdelös

Inlägget blev uppskattat av många, och Sara berättar om bakgrunden till varför hon skrev som hon skrev.

– Jag hade gått och haft dåligt samvete ganska länge. Jag kände mig värdelös och tyckte att jag inte klarade av att ro saker i land. Det var som att simma under ytan och kippa efter luft. Jag tyckte inte att jag lyckades med någonting.

Skönt att se resultatet

För att möta de här negativa tankarna satte sig Sara och maken ner och summerade vad som trots allt blivit gjort på en vecka.

– Det var så himla skönt att se det där, vad vi faktiskt hade åstadkommit, och ändå haft tid att göra andra saker som inte var med på listan. Det var skönt att inse att vi är ganska effektiva i alla fall. Att jag gör bra ifrån mig.

Sara och Magnus har fortsatt att regelbundet summera vad som hänt under veckan som gått, för att kunna ge sig själva och varandra beröm och känna ”Oj vad vi varit duktiga ändå!”

Tycker om att ha fullt upp

Sara och Magnus Bohlin har fem barn mellan fyra månader och 12 år och driver tre företag. De gillar att jobba hårt och smider planer på nya affärsprojekt så snart de får chansen – samtidigt som hemmet alltid står öppet för släkt och vänner.

– För mig är det naturligt. Någonstans tycker vi om att ha häcken full, annars skulle vi aldrig satt oss i den här situationen. En del tycker att vi är helt galna, men vi gillar att hela tiden sträva efter annat.

Vad drömmer du om, vad vill du uppnå?
– Det har ändrats med åren. Just nu är mitt mål att vara en bra förälder och kunna möta mina barn på ett bra sätt. Jag vill inte höra senare att ”du hade ju aldrig tid mamma, du jobbade ju bara.” Jag vill kunna jobba så mycket som jag vill och samtidigt vara en bra förälder.

Hur gör man det?
– Man sätter sig själv åt sidan ganska mycket – man får inte vara så egotrippad kring sin tid till exempel. Och samtidigt lyssna till sina egna behov, och ta mikropauser som vissa kvällar borta med vänner. Det är en balansgång, man får ständigt mäta av: Vem har störst behov just nu?

– Men det behöver inte vara så avancerat, att ta sig tid att vara en liten stund med varje barn varje dag, att lyssna, spela spel eller kolla in nya iPhonen. Jag tror det viktigaste är att inte vara någon annanstans i tanken. Man når ju aldrig fram, men vi gör vårt bästa.

Varför tror du att vi så ofta känner oss otillräckliga?
– Jag kan bara tala utifrån egna erfarenheter, men jag tror att vi kvinnor dömer oss själva utifrån hur duktiga vi är. Hur mycket vi jobbat, hur fint det är hemma, hur mycket bakverk som ligger i frysen. Vi har ofta en lång lista på saker som ska göras, som aldrig hinns med.

– Vi jämför oss med andra som tycks hinna mycket mer, lyckas med mer – även om de kanske har helt andra förutsättningar. Det är ju ingen annan som talar om för oss att vi är dåliga om vi inte hinner vara bäst på allt eller ha perfekt hemma när det kommer gäster. Det är ju jag själv som ställer höga krav på mig själv. Det är hela tiden ens egna förväntningar som man brottas mot.

Viktig vändning

Sara Bohlin berättar att hon alltid haft höga krav på sig själv, redan när de hade endast ett barn var det som att tiden aldrig räckte till. Hon kände sig alltid otillräcklig. Men nu har hon tänkt om – och ändrat sitt förhållningssätt. Vändningen kom när hon väntade tvillingarna; kroppen var otymplig, vätskefylld och hon hade svårt att röra sig.

– Jag kom till en punkt där jag insåg att jag inte kan fixa allt, att jag måste släppa efter någonstans. Vad är viktigast – att vara en bra mamma eller att ha perfekt hemma? Så jag släppte på min tidigare så viktiga fasad och gjorde något helt nytt: jag ringde en städfirma och bad dem komma och storstäda. Men åh vad det tog emot, det var jättejobbigt!

Svårast att be om hjälp

Att be om hjälp på olika sätt tog emot ”vansinnigt mycket” för Sara i början. Som att anlita en städfirma en gång i månaden som skulle se deras privata röra (hennes man nästan fick hålla fast henne för att hon inte skulle dammsuga under sängen innan de kom den där första gången). Eller att säga ja när kompisar frågar om de ska hjälpa till med tvätten eller diska undan efter fikat.

– Jag har börjat göra det nu – och verkligen tagit emot och uppskattat hjälpen! Det har hjälpt mig vara mer tacksam och ödmjuk. Det känns inte som att jag misslyckats, utan att jag vuxit. Att jag är modig som hellre prioriterar annat i livet, som att svara på mejl eller läsa den där boken för barnen. Det låter kanske jätteknäppt men jag känner mig verkligen stolt – eftersom det varit så svårt beslut att fatta, att släppa på den där perfekta fasaden.

Vad tar du med dig från den här perioden?
– Det jag tar med mig mest av allt är att saker inte behöver göras på mitt sätt.

Sara berättar att hon och Magnus tidigare delat upp familjearbetet: Sara hade hand om det mesta inomhus, Magnus fixade det mesta utomhus. När Sara inte längre orkade; började Magnus hjälpa till mer i hemmet. Men han gjorde hushållssysslorna på ett annat sätt än sin fru. Muggarna ställdes i ”fel” ordning i skåpet, han dammsugade på ett annat sätt och vek inte tröjorna som Sara gjort.

Stark förändring

– Det var jättesvårt i början. En gång stängde in mig på toaletten och grät för att det inte såg ut i garderoben som jag ville. Det låter ju jättefånigt nu såhär efteråt, men det var så stark förändring för mig. Men jag insåg ju sen att det viktigaste var att målet ju var nått – att få undan tvätten. Även om det inte var på det sätt jag brukade göra.

– Det här var en otroligt nyttig läropenning, säger hon med eftertryck. Att kunna släppa på mina gamla principer.  Det har varit den absolut jobbigaste fasen – och mest befriande effekten efteråt!

FAKTA SARA BOHLIN

Jobbar med: Driver tillsammans med maken tre företag. Bohlins (byggbranschen med 15 anställda runtom i landet), Norrskensudden (hyr ut hus på familjens gård) och Övervåningar (fastigheter).

Familj: Maken Magnus, barnen Josef 12, Jakob 10, Julia 5 år och tvillingarna Alice och Alva, 4 månader (årsskiftet 2011/2012, när intervjun gjordes).

Viktigaste knepen för att få saker gjort:
1) Prioritera. Förut skrev jag långa listor på vad jag ska göra. Nu börjar jag i stället varje vecka med frågan: vad är det absolut viktigaste att göra den här veckan? Så börjar jag med det – även om det är små, tråkiga saker.
2) Acceptera att saker inte alltid behöver göras på mitt sätt.

Förebild: Min farmor Eleonora. Hon fostrade åtta barn, hade ett välkomnande hem och talade alltid gott om andra människor.

Gillar: galna idéer och att umgås med vänner.

Skulle vilja vara bra på: att spela gitarr

Text: Jenny Eklund
Foto: Saras privata

Tagged with →  
Share →

4 Responses to Sara vågade släppa den perfekta fasaden

  1. […] När man är sin egen chef kan man också ge sig själv roliga och intressanta uppdrag. Som när jag nyligen intervjuade supermamman och entreprenören Sara Bohlin, som också tycker om att ha fullt upp – men ändrat sitt förhållningssätt till hur hon gör saker och ting. Läs hela artikeln på Mer Effekt: Sara vågade släppa den perfekta fasaden. […]

  2. […] PS: Såhär gjorde fembarnsmamman och entreprenören Sara Bohlin, när hon till slut kom till en punkt då hon insåg att hon inte kunde fixa allt. […]

  3. […] Sara vågade släppa den perfekta fasaden […]

  4. Mikael Jonsson skriver:

    Intressant inblick med en modig person som vågat dela med sig av sina tillkortakommanden -utifrån deras krav och förutsättningar. Viktigt att tillägga…:-). Bra koppling hur de prioriterar veckan: att tänka Vad är viktigast! Och så klart…den där lilla detaljen…att det faktiskt går att göra det på annat sätt än mitt eget;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site