Gästinlägg om självbild och förändringar:

I veckan har jag haft äran att coacha en kvinna i 50-årsåldern som av medicinska skäl inte kan träna på det sätt som hon tidigare gjort.

Hon beskriver för mig hur livet förändrats och hur verkligheten inte stämmer med den bild hon, i många år, haft av sig själv. Jag är lite fascinerad av det här med självbilder och deras inverkan på förändringar i vårt liv.

För en del handlar det om att man har en bild av sig själv som en aktiv, tränad och stark person. Man kanske tidigare har presterat högt inom idrotter och/eller i motionssammanhang. Har alltid upplevt att kroppen svarar, fungerar och ställer upp på det man vill göra. Så förändras det, genom sjukdom eller andra omständigheter och plötsligt funkar det inte som förr. Man känner inte igen sig i sin kropp och sakta men säkert försämras orken, styrkan, musklerna, koordinationen, balansen. Figuren i spegeln ser inte ut som förr.

För andra handlar det om att man alltid haft en bild av sig själv som otränad, överviktig och en som inte håller på, en som inte motionerar eller rör på sig. Där man har bilden av sig som en som inte klarar av att ställa upp mål, jobba mot dem och nå dem.

En klok kvinna beskrev för mig hur viktigt det här med självbild är för oss och hur svårt det är att göra något som utmanar den bilden.

Jag tycker det här är så spännande!

Hon menade att det är viktigare för oss människor att upprätthålla vår självbild även om den är dålig än att göra saker som är bra för oss. Alltså det är ”lättare” för oss att behålla beteenden som inte är bra för oss, till och med destruktiva beteenden än att utmana vår självbild. ”Vi har hellre rätt än ändrar oss för att må bra”.

Om man vänder på det då, om man har en självbild som aktiv och tränande hur utmanande och jobbigt blir det då när man är hindrad från att göra det man är van?

Hur ser din självbild ut, vilka tankar och idéer har du om dig själv? Vilka delar skulle du vilja utmana eller förändra. Vilka kan du utmana? Vilka är du tvingad att utmana? Och framförallt vilka är du nöjd och tillfreds med?

Jag tycker det är fantastiskt att få möta människor i vilken utmaning de än står inför. Att vara med och hitta acceptansen av det som ej går att förändra och modet att förändra det som är möjligt och man vill.

Må så gott!
/Lena Lundqvist

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site