Släng bort lagom för en stund. Ta den säkra vägen en annan gång. Låt oss sikta högt, ta risker och sätta orimligt korta deadlines.

”Twenty years from now you vill be more dissapointed by the things you didn´t do than by the ones you did. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”
/Mark Twain

Så vad säger du, ska vi våga satsa nu?

Vad skulle du ångra om 20 år? Vad är det som fortfarande gnager? Ta fram ett viktigt mål – och sätt en deadline för de första stegen. Gör storslagna planer. Bränn dina broar. Sätt dig i en position där du har få valmöjligheter, men mycket att vinna eller förlora. Där du tvingas fokusera och göra ditt bästa.

För vad är alternativet? Att fortsätta vara lagom, aldrig riktigt riskera något, men heller aldrig vinna det du drömmer om?

Deadline – liveline

När vi bestämt deadlines och mål är vi dessvärre vanligtvis ganska slappa att följa dem. De flesta av oss misslyckas med att följa de ramar vi sätter upp – särskilt om vi bara gör det för oss själva, i tanken. Risken är stor att det bara rinner ut i sanden.

Skriv ner ditt mål i stället, berätta det för andra eller publicera det! Be om stöd och påminnelser. Anknyt det till en belöning – eller bestraffning – för att det verkligen ska bli av.

Ett annat tips är att sätta riktigt korta deadlines, orimligt korta deadlines, för oss själva. Det tvingar oss att förändra, nu, och att fokusera på det som är allra viktigast för att komma igång med eller få uppgiften klar. Så att vi inte fastnar på planeringsstadiet för länge, eller i tanken om att vi kanske kan förändra senare, när vi får mindre att göra… (vilket sällan händer).

”Deadlines have a lousy name. Call them live-lines instead. That´s what they are.”
/Seth Godin

Deadlines är ett verktyg vi kan använda som hjälp för det vi faktiskt vill åstadkomma, för att hitta nya och olika vägar att nå våra mål.

Det går inte

”Men det går nog inte”, brukar en liten inre röst protestera, så snart vi ska göra saker vi inte brukar. Den vanligaste anledningen till att projekt, drömmar, utmaningar och problem inte löses eller slutförs är vår egen tro på att det inte går att genomföra.

Det här blir extra tydligt när det gäller idrottsprestationer. Ett exempel: året efter Roger Bannister var den första som sprang under 4 minuter på en mile, slogs rekordet om och om igen av olika personer. När människor insåg att det var görbart, så var det inte längre ett omöjligt mål. Och vi kan hitta tusentals andra exempel på saker människor åstadkommit som först verkat omöjligt.

Så kom igen nu, låt oss sätta ett mål som verkligen betyder något, som gör skillnad, och våga knyta det till en orimlig deadline.

Antar du utmaningen?

Avslutar med ett citat som alltid får mig att vakna upp lite mer och bli påmind om vad som är viktigt:

”Working hard is good, but getting things done is better.
Look to see how you are spending your day. Are you accomplishing anything? Anything that matters?
You have only so much time here. Don´t waste it. If you are really putting in at lot of effort but not getting much done that matters, take a look at that. That´s all I´m saying. Take a look.”
/Neale Donald Walsch.

 

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site