Att lyssna på andra människors storslagna drömmar måste vara en av de mest inspirerande sakerna som finns. Maj månads Effektlunch i Umeå bjöd på mängder av både tänkvärdhet och pepp.

Finansproffsen Erik Bern och Emil Bång berättade för drygt 100-talet Effektlunchgäster om sin väg från anställda till ekonomiskt fria. ”Det är inte vi som ska jobba, utan pengarna som ska jobba, så att vi kan leva det liv vi vill”, förklarade duon. Erik Bern gav ett exempel.

– Härom dagen satt jag och förberede en presentation som jag skulle hålla på ett styrelsemöte. Min son kom hem från dagis och ville att jag skulle komma ut och hjälpa honom att träna på att cykla. Jag sa nej, eftersom jag var tvungen att göra klart det jag höll på med. Ekonomisk frihet innebär för mig att jag skulle ha kunnat släppa allt jag arbetade med och bara svara ja på hans fråga, eftersom det är sånt som är viktigast i livet.

Under resans gång ändrades Erik och Emils dröm, nu är huvudmålet inte bara att tjäna pengar, utan att bidra till andra människors liv. Emil Bång har högt ställda planer på att kunna skänka bort 90% av sina inkomster till de som behöver det.

– Jag vet att jag inte kommer att nå ända dit under min livstid, men mina barn kommer att kunna göra det.

Timo Fällman, Erik Bern, Jenny Eklund (Effekt), Ann Klefbom och Emil Bång.

Ann Klefbom blev rikskändis och fick maximalt mediapådrag när hon försökte bli den första svenska kvinnan i rymden. Ann berättade personligt och engagerande om hennes dröm om att få resa ut till rymden, och hur hennes offentliga kampanj för att hitta finansiering slutade tvärt när en annan person (som senare visade sig vara Renata Klumska) knep platsen i stället.

Hur hanterar man misslyckande, och dessutom offentligt?

– Det var ett hårt slag när jag förlorade platsen i rymdresan. Jag misslyckades med att bli första svenska kvinnan i rymden. Men jag insåg snart att jag aldrig kan förlora min dröm. Drömmen var att resa ut i rymden och det vill jag fortfarande göra. Att bli först var bara ett medel för att nå min dröm, men nu får jag hitta andra sätt, berättade Ann.

Timo Fällmans drömmar och visioner handlade om en liten idé som växte till en gigantisk världsfestival för KFUM. Tiotusentals ungdomar ska samlas i Umeå år 2014 med massor av aktiviteter och kringliggande projekt. Hans dröm sprids till andra genom engagemang och samverkan.

Men hur hittar man sin dröm, eller hur vet man vilken av alla drömmar som man ska välja?

– Det är som att vara kär, tyckte Emil Bång. Man vet när det är på riktigt.

Timo Fällman liknande processen vid att åka i en rondell, och menade att det ibland är tillfälligheter som avgör vilken avfart (dvs dröm eller möjlighet) som man tar.

– Sen går det alltid att åka tillbaka in i rondellen och välja en annan avfart, vid ett annat tillfälle, ansåg Timo. Rondellen är densamma, men avfarterna kommer alltid att variera, och du kan ta nya vägar.

Bildgalleri från Effektlunchen:

Alla bilder blir större när du klickar på dem, och går att se i ett bildspel med hjälp av en pil som dyker upp i bildens kant.

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site