Lena Lundqvist från Shift Education, funderar över hur vi använder vår tid. 

Häromdagen kom jag tidigt på en tillställning. Egentligen kom jag på utsatt tid, men det var arrangerat så att tiden var satt en halvtimme innan själva programmet började.

Vi som var där hälsade på varandra och skruvade lite på oss. Kommentarer som ”Ja, vi är tidiga, men visst är det bra att vara i tid”, eller ” det är ju lite luftigt så här precis efter semestern” eller ”ja jag hann ändå inte tillbaka till kontoret mellan” fälldes. Det var som vi inte riktigt visste vilket ben vi skulle stå på, var det bra att vara i tid eller visade det att vi minsann inte är fullbokade?

I mitt huvud flög tankar som ”jag kunde ha hunnit …., den här tiden kunde jag ha använt till något viktigare”. En liten gnagande känsla av att jag slösade med tid fanns där.  Visst är det fult att slösa med tid?

I våras berättade en av mina klienter att han var SÅ stressad. Att det var jättejobbigt för det var så tomt i kalendern. Han kände sig så onyttig, som om ingen trodde att han gjorde något, att han inte gjorde rätt för sig. Några veckor tidigare hade han berättat om hur stressad han var för att det var helt sjukt fullt, inte en minut över till någonting, inte ens till att kissa.

Känns tankarna igen?

Jag funderar om det är så att vi väljer att vara stressade och bara hittar olika och nya orsaker till att vara det? Ständigt oroar oss.

Jag funderar vidare på det här med fulla och tomma kalendrar. Hur vill vi ha det, hur vill jag ha det?  I mitten av 90-talet jobbade jag på ett företag som inriktat sig på stresshanteringsprogram. Förutom kurser med KBT inriktat innehåll ordnade vi retreater, helger i fullständig tystnad på något naturskönt ställe. Vi fick sällan tillräckligt många anmälda till retreaterna och sa att vi var för tidigt ute. Men trodde att snart skulle det bli en lyx att ha tomt i kalendern, att ha tomt, stilla och tyst skulle vara en symbol för framgång och rikedom.

Jag vet inte om jag skulle tycka det var lyx att ha tomt, luftigt. Och det är ju en viss tjusning med att ha saker att göra, att vara igång. Eller vad säger du, är vi där, på väg dit, hur vill du ha det?

/Lena Lundqvist

Läs mer:

”Egentid” skapar onödig ångest

Tagged with →  
Share →

3 Responses to Vill vi ha tomt eller fullt i kalendern?

 1. Annika skriver:

  Kan det vara så att det egentligen inte är om vi vare sig har ”för fullt” eller ”för tomt”, som är huvudfrågan, utan snarare om vi har det tillräckligt ”som andra”? Jag menar, att vi helt enkelt alltför lätt jämför oss med andra, i tron att vi på så sätt skall hitta ”den vises sten” eller ett säkert tecken på vår egen framgång, såväl i yrkeslivet som privat. För den som inte redan läst den (och kanske gjort en självanalys), kan jag tipsa om boken ”De dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dem”. Att jämföra sig med andra är nämligen ett av dem.

  Jag tror på att kritiskt granska sin egen kalender och fundera på hur man egentligen vill att den skall se ut för att man själv skall må bra. Oberoende av hur andra har det i sin. Det finns givetvis inget generellt rätt och fel, som passar alla. Och vårt värde sitter inte i att uppvisa en fullspäckad kalender i tron att det visar att vi behövs, är efterfrågade eller viktiga. Och inte heller är vi förmer än andra för att vi förmår stoltsera med massa inbokad ”egen tid”, luckor för reflektion eller annan kalenderteknisk ”balans i livet”. Nej, till syvene och sist måste vi själv både leva med och ansvara för just vårt eget sätt att förhålla oss till hur vi planerar, organiserar och hanterar den tid vi har att förfoga över i livet (såväl i arbetet som privat). Det finns oändligt många sätt som kan vara precis lika bra! Tricket är att hitta sitt eget och vara nöjd med det, även om andra har en kalender som ser helt annorlunda ut…
  /Annika

 2. Lena skriver:

  Tack för din kommentar Annika, så sant det du skriver. Det här med att jämföra sig med andra, och att jämföra sig med vad man tror om andra, är en vanlig ”fälla”. Det är precis som du säger så viktigt att titta inåt och hitta det som passar en själv. / Lena

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Anders Ekblom, Jenny Eklund. Jenny Eklund said: Om tomt och fullt i kalendern. Hur vill vi egentligen ha det? http://bit.ly/azNnw7 […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site