Gästinlägg från Annika Forsgren:

Barn är experter på personlig utveckling. De behöver varken mental tränare, coacher eller ens egentligen särskilt mycket handledning för att utvecklas.

Däremot behöver de medresenärer på sin egen resa. Tåliga, tillgängliga, respektfulla, tillåtande, ödmjuka, öppensinnade och nyfikna medresenärer. Helst då sådana som gillar utmaningar, tvära kast och varken skyr höga höjder, mörka djup eller fartfyllda berg-och-dalbanor. Är vuxna verkligen annorlunda?

En medresenär är ju någon som man har vid sin sida i vått och torrt, någon som delar ens upplevelser och så småningom även minnen. En medresenär är tyst långa stunder men ger ändå både trygghet och mening åt resan. Någon som hela tiden står redo, med sitt kanske lite annorlunda eller kompletterande perspektiv, inför allt det resan erbjuder.

Frågan är om det inte är så, att det främst är medresenärer vi egentligen behöver och vill ha för att utvecklas optimal på vår personliga livsresa? Men att dessa är svåra att hitta i vår alltmer uppskruvade, egotrippade, fragmentiserade, ibland näst intill dissocierade, moderna tillvaro?

Vi hoppar mellan identiteter, roller och grupptillhörighet, både i rum och över tid. Somliga nästan byter medresenärer lika ofta som pendlaren på tunnelbanan. Nytt jobb, ny familj, nya vänner…nytt jag?

Vad betyder detta levnadssätt för vår personliga utveckling? Alla vet att barn utvecklas bäst i trygga, långsiktiga och stabila relationer. Kan det vara så, att utan genuina och långsiktiga medresenärer går vi miste om en viktig del i den personliga utvecklingen, även som vuxna?

Spelar det någon roll vilka vi reser med, och vår relation till dem? Eller räcker det med fokus på korta resor mellan ständigt nya uppsatta mål i livet, och små stopp för av- och påstigande?

Vad tror och tycker du?

/Annika Forsgren

Tagged with →  
Share →

2 Responses to Tvära kast och långsiktiga medresenärer

 1. LG skriver:

  Jag tror att valet av medresenär är helt avgörande. Jag kommer inte ihåg vem det här citatet kommer ifrån men för mig sammanfattar det det mesta som har med utveckling att göra (fritt citerat):
  ”De människor du umgås med och de böcker du läser är det som avgör vem du blir.”
  Jag har hoppat mellan roller, grupper och identiteter och har till min stora glädje upptäckt att allt det varit ett sökande vad som är mitt verkliga jag. Idag är det min fasta övertygelse att vi alla föds med talanger och begåvningar som det är meningen att vi ska göra något med. När vi gör det och det ligger i samklang med det som är våra verkliga jag så känns allt i grunden så genuint bra. Och vi kan göra något genuint bra för andra.
  Idag hoppar jag inte mellan grupper eller roller utan söker medvetet efter människor, omgivningar och litteratur som ligger i linje med min innersta önskan: att bli mer av den Lars-Göran som jag mer och mer lär känna.
  För mig här det här meningen med livet. Att vi lär känna våra verkliga jag. Valet av medresenärer är en avgörande faktor för att vi ska lyckas så bra som möjligt med den avsikten.

 2. Annika skriver:

  Vad intressant reflektion du gör, Lars-Göran. Tack för att du delar med dig!

  Jag håller med dig i det du skriver. Jag tror också att vi många gånger behöver andra människor som språngbrädor och tillfälliga speglar, i sökandet efter oss själva och i vår strävan efter egen inre utveckling. Det är nog de flesta överens om. Frågan är dock, hur ofta tänker vi på den dimension som just de riktigt långa relationerna ger – kanske i det tysta? – när vi pratar personlig utveckling?

  Vi lever i en tid och ett samhälle där människor på alla plan tycks bli alltmer utbytbara eller fungera som tillfälliga och mer eller mindre ytliga kontakter. Vi har kanske vunnit i flexibilitet och mångfald, men i många fall förlorat i stabilitet och trygghet, även när det gäller relationer. Vad betyder det för vår personliga utveckling månntro? Det finns givetvis alltid två sidor av ett mynt. :-)

  Intressant!

  /Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site