Vi fortsätter på ämnet misslyckanden. Inlägget om 30 orsaker till att vi misslyckas ledde till intensiv diskussion på Facebook. Sånt gillas! En av åsikterna ledde till följande inlägg av Sara Sundbaum, verksamhetledare på Krenova i Umeå:
——

Jag hade en gång en chef. Han var en mycket klok man. Om jag räknar bakåt kan han bara ha varit några och trettio år gammal då, men likväl fylld av klokskap.

Han sa så här till en panikslagen och tårögd flicka:

–  Det är ingen fara Sara, det gör ingenting att du gjorde fel. Lär av det och gör aldrig samma misstag igen.

Under åren som gått sedan dess har jag plockat fram detta minne otaliga gånger, för jag tror att det var något väldigt viktigt han lärde mig där. Och jag har burit det med mig i många år nu – lär av det och gör aldrig samma misstag igen…

För misstagen görs, jag tror inte att vi kan undvika dem.

Personer som strävar framåt, som vill bryta nya vägar, lära sig nya saker, utvecklas som människor, i stort eller i smått, uppnår inget av detta genom att ta de upptrampade stigarna. Det är genom att prova nya saker vi kommer framåt. Men när vi provar nya vägar hamnar vi i nya, för oss obekanta, situationer som gör att vi inte alltid vet vilket beslut som är det rätta att fatta.

Jag försöker att se mina misslyckanden som något positivt. Visste jag inte innan vilken väg jag skulle välja, så vet jag i alla fall nu vilken jag INTE ska välja nästa gång… och även det måste väl vara ett steg i rätt riktning…

För misstagen görs, jag tror inte vi vill undvika dem.

Jag ser det så tydligt i mina barns utveckling. Hur det går till när de lär sig gå. De släpper taget… och ramlar, släpper taget… och ramlar. Gång på gång på gång, tills en dag när de plötsligt tar några steg… och ramlar, ytterligare några steg… och ramlar igen. Men en dag så ramlar de inte längre.

Att se varje misstag som ett misslyckande är för mig ett misslyckande i sig. Jag försöker se dem som ”lärpenningar” istället, och för varje felsteg, för varje gång jag ramlar, kommer jag ett steg ytterligare framåt. Att göra misstag, att misslyckas, betyder för mig att jag är på väg till en ny plats, någonstans jag tidigare inte varit, mot något jag tidigare inte provat. Hur kan det vara negativt?

Utan mina misslyckanden, utan de lärdomar de gett mig skulle jag aldrig vara den person jag är idag. Jag skulle inte känna mig själv så bra, jag skulle inte vara så stark som jag är idag, jag skulle inte vara så ödmjuk som jag är idag och jag skulle definitivt inte vara så öppen för vad som må komma som jag är idag.

Utan mina misslyckanden, utan de lärdomar som de gett mig tror jag att jag mest av allt skulle vara rädd… för att misslyckas.

Så var inte rädd för att misslyckas.

Det gör ingenting att du gör fel. Lär av det och gör aldrig samma misstag igen.

/Sara Sundbaum.

Tagged with →  
Share →

3 Responses to Det är viktigt att misslyckas

 1. Jenny Eklund skriver:

  Tips om hur vi (och fotbollsspelarna i VM) rent konkret kan göra övningar för att lära av våra misstag: http://www.upphopp.se/mentalabloggen/1276464307

 2. Johannes Sjödin skriver:

  Fint inlägg Sara!

  Det kanske bara handlar om att våga göra något nytt, tänker jag, och att inte ge upp för att det tar emot. Sikta lite för högt och ta det steg för steg. Och det gör inget att man trampar utanför stigen på vägen dit, bara man fortsätter resan mot målet.

  Nu ska jag återgå till att misslyckas och hoppas att jag lyckas snart.

 3. Agneta Isaksson skriver:

  Bra och insiktsfullt skrivet Sara! Det är ju när man vågar möta sitt misslyckande som man växer! Inte alls lätt alla gånger men oj, så mycket ny insikt det ger. Är det inte just sådana ledare, som vuxit av sina misstag, som vi känner tillit till?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Switch to our mobile site